Çocuk veya gençler, salgın haberlerini okuduklarında, sosyal medya, televizyon gibi mecralarda izlediklerinde veya toplum arasında konuşmalara şahitlik ettiklerinde korku veya kaygıya kapılabilirler tıpkı yetişkin bireyler gibi. Gençler ve çocuklar strese, korkuya ve kaygıya yetişkin bireylerden daha farklı tepki gösterebilirler. Bu durum içerisinde yetişkinler de çocuğun veya gencin ne zaman desteye ihtiyacı olduğunu anlayamayabilir.

0-6 yaş grubunda bu tip durumlarda korku ve strese karşı yatağını ıslatma, yabancılardan korkma, karanlıktan korkma gibi durumlar görülebilir. Genellikle kendilerini güvenli hissettiği yerde veya kişinin yanında kalmak istediğini hareketlerinden ifade etmeye çalışabilir. Bazı çocuklarda uyku düzeni yeme alışkanlıkları gibi değişimler de görülebilir. Ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiği bir diğer durum da çocuklarda çekingen veya agresif davranışlar , söz dinlememe veya kendini ifade etmede zorluk görülebileceğidir.

6-19 yaş grubunda da bu tip salgın döneminde bir öncekine benzer davranışlar görülebilir. Bazı sorumluluklarını yerine getirmeyebilirler, ödevlerini yapmayabilir, dersler ile ilgilenmeyebilirler. Dikkatlerini odaklamada zorluk yaşayabilirler ayrıca sebepsiz yere agresif tepkiler verebilirler.

Nasıl bir yaklaşım gösterilmeli;

Ebeveynlerin onlara şefkatle yaklaşması, ikili bir ilişki içinde olduklarını hissettirmesi iletişim kurması, dinlemesi ve onlara sevildiklerini göstermesi ayrıca soru sormalarına izin vermesi, aktivitelerle desteklemesi onlara önem verdiğinizi bilmesini sağlayan özel bir şey yaparak birlikte vakit geçirmesi. Salgın sürecinin daha kontrollü bir şekilde yaşanmasına kolaylık sağlayacaktır.

Psk. Mert Barış AKFIRAT

Comments are closed