Bizler her ne kadar gün içerisinde yaşamış olduğumuz durumlar karşısında, moral seviyemiz düşük olduğunda veya canımızı sıkan bir olayla karşılaştığımızda hissettiğimiz duyguya depresyondayım desek de depresyon; kişiden kişiye farklılık gösterebilen, psikolojik, biyolojik, sosyal faktörlerin birleşiminden oluşan karmaşık bir duygu durum bozukluğudur. Bu nedenle depresyon ve üzüntüyü karıştırmamak gerekir. Peki depresyon tanısı konulması için ne tür belirtilerin görülmesi gerekiyor?

  • sürekli üzgün hissetmek
  • iştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık
  • sürekli yorgun hissetme
  • değersiz ve suçlu hissetmek
  • konsantrasyon kaybı, karar vermede zorluk
  • uyku düzeninde belirgin değişimler
  • günlük aktivitelere duyulan ilginin azalması

Ve nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar. Depresyon belirtileri olarak sıralanabilir. Depresyon tanısı konulabilmesi için bu belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gerekmektedir. Depresyon çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir ayrıca bir kez depresyon teşhisi konulan kişilerde hayatlarının ilerleyen zamanlarında da tekrar teşhisin konulma olasılığı bulunmaktadır. Buna ek olarak genetik yatkınlığı bilimsel olarak kanıtlanmadığı halde istatistikler depresyonun kadınlarda %41.9, erkeklerde bu oranın %29.3 olarak önümüze sunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde görülen depresyon belirtilerine değinecek olursak eğer genel olarak kadınlarda;

Kilo ve iştahta artış, özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönelme ve Yoğun suçluluk duyguları

Erkeklerde ise bu durum;

Madde kullanımı, Şiddete eğilimin artması ve öfke nöbetleri gibi durumları genel olarak sıralayabiliriz.

DEPRESYON İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ VAR MIDIR? VARSA NELERDİR?

Depresyon için bazı başlıca risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörleri sıralayacak olursak; düşük sosyoekonomik düzey, iş kaybı, alkol ve madde kullanımı, boşanma, kötü ve travmatik çocukluk geçirme, ailede depresyon varlığı, erken ebeveyn kaybı, sevdiği kişiden ayrılma veya ölümü gibi faktörleri başlıca sıralayabiliriz.

DEPRESYON TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR? TEDAVİ SÜRECİ NASIL İLERLER?

Son dönemlerde yapılan araştırmalara bakıldığı zaman depresyonun yüksek oranda tedavi edilebilen bir durum olduğu görülmektedir. En çok tercih edilen yöntemler antidepresanlar (doktor kontrolünde) ve psikoterapi uygulamalarıdır. Çogunlukla iki yöntemin birlikte uygulandığı tedavi süreçlerinde olumlu yol kat edebilme oranı daha yüksek görülmektedir. Psikoterapi de  Özellikle bilişsel davranışçı terapi uygulamaları; depresyondaki kişilerin kendilerini depresyona sürükleyen düşünce tarzlarını değiştirmelerine ve pozitif biliş kalıpları kazanmalarına yardımcı olmaları yönünden en etkili tedavi yöntemleri arasındadır.

PSK.MERT BARIŞ AKFIRAT

Comments are closed