Problem, kişinin iç ve dış olaylara tepki vermede zorluk yaşadığı bir durum, istediğimiz amaca ulaşmak adına karşımıza çıkan engel, hedefimize ulaşma yolunda engellerle karşılaştığımız bir çatışma hali olarak tanımlanmaktadır. 

Hayatımızın birçok anında problemler ile karşılaşa biliyoruz. Karşımıza çıkan problemleri aşmada zaman zaman zorluk yaşadığımız da hiç şüphesiz oluyor bu durumun etkisiyle daha stresli, hata yapmaya elverişli, daha kaygılı, çevremizle ilişkilerimizde olumsuz durumları yaşama ve duygusal yönden yıpranmalar yaşamamız kaçınılmaz olabiliyor.

Peki bir sorun ile karşılaştığımız da ne yapmamız gerekiyor?

  • Öncelikle problemi tanımlamamız gerekmektedir.

Heyecanlanmadan ve strese kapılmadan problemi dikkatlice hissetmemiz ve algılamamız çözüme ulaşmada ilk ve önemli adım olacaktır bizler için

  • daha sonra alternatif çözümlerine bakmamız gerekecektir.

Yaratıcı düşünme, problemi tüm boyutlarıyla ele alma, var olan durumun üzerine yoğunlaşma ve geçmişimizde benzer problemlerle alakalı deneyimleri anımsama çözüm üretmemizde yardımcı olacaktır. Bu noktada Psikolog Wolfgang Köhler’in deneyleri bize yardımcı olmaktadır. Psikolog köhler, şempanzeler üstüne yaptığı deneyleriyle tanınır. Deneyine göre bir şempanze bir kafeste aç olarak bırakılmıştır. Kafesin tavanına bir muz çengele asılmış olarak bırakılmış ve şempanzenin çengele asılı olan muzu almayı öğrenmesi istenmiştir. Şempanze zıplayarak muzu almayı denemiş fakat başarılı olamayınca önce kafesin bir köşesinde duran kutuları atarak, sonra da başka bir köşede duran çubukları atarak muzu elde etmeye çalışmış fakat bunu başaramamıştır. Daha sonra vazgeçerek köşesine çekilmiştir. Bir süre sonra şempanze kafeste bulunan kutular arasındaki ilişkiyi fark ederek, aniden kavrayarak çubukları iç içe geçirmiş, kutuları üst üste koyarak kutuların üzerine çıkmış ve muzu elde etmeyi başarmıştır. Buna göre şempanze önceki denemelerinin zihninde bıraktığı izler arasındaki doğal ilişki zihninde birden bire kurulmuş yani buna içgörü oluşturma diyoruz ve böylece problemi çözmüştür. Problemin çözülmesinde geçmiş öğrenmeler, deneme-yanılmalar ve problemin bileşenleri arasındaki ilişkinin zihinde kurulmasının önemini bu deneyi ile bizlere göstermiştir.

  • bu çözümleri değerlendirmemiz
  • ve son aşama ise çözümlerin hayata geçirilmesi ve takip edilmesi olarak sınıflandırma yapmak. Problemler ile mücadele etmede daha etkili olmamıza yardımcı olacaktır.

PSK. MERT BARIŞ AKFIRAT

Comments are closed