Her neslin IQ testlerinde bir önceki nesile göre skorlar daha da yükseliyor. Buna çok kısa bir ifadeyle ”Flynn Etkisi” deniliyor.

Bu etkiyi araştıran araştırmacılar bu fenomen için büyük destek buldular. Psikolog Lisa Trahan ve meslektaşları tarafından yayınlanan bir makalede, diğer yayınlanmamış çalışmanın sonuçlarını(toplam 14.000 katılımcı içeren) birleştirdi ve 1950’lerden beri IQ puanlarının gerçekten arttığını buldu. Araştırmacıların bazı istisnaları belgelemesi ile birlikte, IQ puanları zamanla artmıştır.

Flynn etkisinin olası nedenleri olarak aşağıda yazmış olduğumuz bazı nedenleri söyleyebiliriz.

-Eğitime erişimde kolaylık, kalite ve insan sayısında artış; insanlar bir önceki nesle göre daha fazla eğitim almaktadırlar.

-Teknoloji ve çevre katkısı; İnsanlar teknolojiyi üretirken, teknoloji de insan beynini daha fazlasıyla üretken yapmaktadır. Böyle bir döngü IQ’ ya büyük katkı sunmaktadır.

-IQ testleri; İnsanların sınav alma alışkanlıkları arttıkça başarı oranları da artıyor. Bilgi rekabeti de bunu destekliyor.

-Beslenme ve sağlıga erişim; İnsanlar, atalarına göre daha iyi bir aile imkanları içinde doğuyorlar. Bu da olumlu yönde artış gösteriyor. Ayrıca beslenmenin IQ üzerinde ki etkisi de bilinmektedir.

PSK. MERT BARIŞ AKFIRAT

Comments are closed